Ninjutsu Hiketsu Bun - Bistvo Ninjutsu-ja
napisal Toshitsugu Takamatsu

Bistvo vseh borilnih veščin in vojnih strategij je samoobramba in izogibanje nevarnosti. Ninjutsu vsebuje najvišji koncept samoobrambe ne le fizičnega telesa, temveč tudi uma in duha. Pot Ninje je pot vztrajnosti, preživetja in nadvlade vsega kar ogroža posameznika. Ni le udarjanje z rokami in nogami ter sekanje z orožji, spušča se globlje od enostavne zmage nad nasprotnikom. Ninjutsu je pot doseganja vsega, kar je pač potrebno doseči in hkrati pot izboljševanja sveta v katerem živimo. Spretnost Ninje je umetnost zmagovanja.

Na začetku preučevanja katere koli borilne veščine je ključnega pomena motivacija. Brez pravilne umske naravnanosti lahko konstantno izpostavljanje borilnim tehnikam pelje posameznika prej v pogubo kot v samorazvoj. Vendar se to dejstvo ne razlikuje od katere koli druge dobronamerne dejavnosti v življenju, ki se izvaja do perfekcionizma.
Medicinska znanost je posvečena zdravju in odpravljanju trpljenja, vendar lahko nepravilna uporaba zdravil in pretirana vznesenost pri zdravljenju pripelje v stanje, kjer posameznikovo zdravje ni več pod njegovo kontrolo.
Zdrava in uravnovešena dieta pomaga posamezniku živeti vitalno in zdravo življenje. Pretirano prenajedanje in konzumiranje kemikalij zagotovo pelje v zastrupljanje telesa.
Vlade so ustanovljene z namenom vodenja in nadziranja harmoničnega delovanja vseh komponent družbe, ko pa se voditelji sprevržejo v pohlepne in moči željne ter premalo modre posameznike, to nazadnje vodi v nepotrebne vojne, nered in civilni oz. ekonomski kaos.
Religija je vir globoke inspiracije in tolažbe za ljudi, kadar ji botrujejo vera, ki izhaja iz izkušenj, širok in radoveden um ter neomajno iskanje univerzalnega razumevanja. Ko pa religija izgubi svoj izvirni namen, postane smrtonosno orodje prevar, kontrole in manipulacije verovanj in strahov ljudi.
Enako velja za borilne veščine. Obvladovanje veščin samoobrambe naj bi posamezniku prinašalo občutek notranjega miru in varnosti. Vse prepogosto pa se dogaja, da se te iste veščine razvijajo brez pravega osebnostnega ravnovesja in tako vodijo posameznika v neprestane konflikte in tekmovalnost, ki nazadnje prevzame oblast nad življenjem takega borca.


IMG 0103

Če se izvedenec v borbenih veščinah iskreno posveča sledenju samega bistva Ninjutsu-ja, brez vpliva želja in omejenosti ega, se bo postopoma prebil do realizacije dokončne skrivnosti stanja nepremagljivosti - stanja "božanskega uma in oči".

Borec, ki zmaguje, mora biti v harmoniji s totalnostjo resničnosti in voditi ga mora intuitivno znanje odigranja usode. V sozvočju z nebeško previdnostjo in objektivno pravico narave in s sledenjem čistega in iskrenega srca, polnega zaupanja v neizbežno, Ninja ujame vpogled, ki ga uspešno vodil v bitko kadar mora zmagati in v prikrivanje in izogibanje nevarnostim, kadar se mora tako prilagoditi. Širni univerzum, prelep v svoji hladni neosebni popolnosti, vsebuje vse, čemur mi pravimo slabo in dobro, vse odgovore na vse paradokse, ki smo jim priča.

Z odprtjem srca in oči lahko Ninja uravnoteženo in odzivno pravilno sledi subtilnim nagnjenjem in vzrokom nebes in se s stalnim prilagajanjem spreminja, kadar in kolikor je spreminjanje potrebno, tako da na koncu zanj presenečenje sploh ne obstaja več.